Hrvatski radio

Radio Knin

Simpozij u povodu 500. godina osmanlijskog osvajanja Promine

27.05.2022.

15:44

Autor: HRT

simpozij

simpozij

Foto: L. Grubišić / HRT

U povodu 500-te obljetnice osmanlijskog osvajanja Promine, Drniša i Knina u Eko kampusu „Krka” u Puljanima održan je znanstveno - stručni simpozij na kojem su se okupili brojni znanstvenici, povjesničari i arheolozi. Organizator je Općina Promina i partneri JU NP Krka, Državni arhiv u Šibeniku, Gradski muzej Drniš i Ogranak Matice Hrvatske Drniš.


Galerija
simpozij, Foto: L.Grubišić/HRT
simpozij, Foto: L.Grubišić/HRTsimpozij, Foto: L.Grubišić/HRTsimpozij, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRTeko kampus, Foto: L.Grubišić/HRT

1522. općinu Promina zauzeli su Turci i tu boravili 166 godina. Upravo u povodu 500 godina osmanlijskog osvajanja ovih prostora, na inicijativu načelnika općine Tihomira Budanka, održan je znanstveno -stručni skup na kojemu se govorilo o životu tijekom i nakon osmanlijskog razdoblja.

O utvrdama hrvatskih velikaša na prostoru distrikta Oprominje uoči osmanlijskih osvajanja predavanje je održao Joško Zaninović, dipl.arheolog koji je već već više od deset godina voditelj istraživanja na srednjovjekovniim utvrdama na rijeci Krki.

Najnovija istraživanja govore da na toku rijeke Krke, ako se izuzmu šibenske, kninska i skradinske tvrđave, imamo devet utvrda.

Na skupu je bilo riječi i o vjerskom životu za vrijeme Turaka kao i o posljedicama osmanlijske vladavine.

Sve povijesne činjenice sažete su u publikaciji koju je izdao Državni arhiv u Šibeniku.

Simpozij je realiziran u sklopu projekta „Nepoznata Krka - skrivena blaga na srednjem i gornjem toka rijeke Krke” kojemu je cilj rasterećenje najposjećenijih lokacija u NP Krka. Dio projekta je i Eko kampus „Krka” u kojemu je i održan ovaj znanstveno -stručni simpozij.

Arheološku zbirku u Eko kampusu obišli su i najmlađi za koje je organizirana i mala škola arheologije i zanimljivo predavanje o vremenu kada je Promina bila pod Osmanlijama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.