Hrvatski radio

Radio Knin

"Socijalno uključivanje kroz zapošljavanje"

16.04.2014.

15:30

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako povećati socijalnu uključenost odraslih osoba s intelektualnim teškoćama? Centar za socijalnu inkluziju Šibenik napravio je to zapošljavanjem 17 osoba iz Knina i Zadra. Njihov projekt je trajao dvije godine, a financiran je sredstvima Europske unije.

 

Kroz model Zapošljavanja uz podršku korisnici su bili uključeni u razne radionice i tako poboljšali svoj položaj na tržištu rada. Centar za socijalnu inkluziju i dalje će im biti na raspolaganju i uključivati ih u svoje projekte, a od njih se očekuje da nastave primjenjivati što su naučili, ističe koordinatorica Jelena Kenđel.

Poslodavci su po zakonu obavezni zaposliti određeni broj osoba s teškoćama, a to im se i isplati. Mjerama aktivne politike zapošljavanja sufinancira im se 75 posto bruto plaće.

Osobe s poteškoćama jednako su vrijedne, samo ih treba ohrabriti da pokažu svoje sposobnosti.

Projekt je u Kninu proveden u suradnji s Udrugom invalida Sveti Bartolomej. Većinu od 130 tisuća eura, financirala je Europska unija. Vrijednija je, međutim, poruka njegovih korisnika: JA TO HOĆU JA TO MOGU !!

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.