Hrvatski radio

Radio Knin

Sve manje potreba za radnicima

16.01.2014.

11:32

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

55% manji interes poslodavaca za radnicima nego u studenom

S tržišta rada na žalost i dalje ne stižu dobre vijesti. Broj nezaposlenih raste, a potreba za radnicima sve je manje. Šibenski područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji dakle pokriva sve ispostave u županiji, prošloga je mjeseca zaprimio samo 125 potreba poslodavaca za radnim mjestima,  čak dvostruko manje nego mjeseca ranije, ali i 60 manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Najviše su se tražili radnici iz sektora obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, prerađivačke industrije, te na koncu građevinarstva. Zavod je obznanio i deset najtraženijih zanimanja u prosincu 2013, a to su  liječnici, inženjeri građevine, prodavači, čistači, radnici u održavanju, pravnici, medicinske sestre, diplomirani ekonomisti, glazbenici i šumski sjekač.

Putem raznih mjera aktivne politike zapošljavanja, samo prošlog mjeseca u županiji  je zaposleno stotinjak osoba. Najbolje rezultate polučile su mjere- obrazovanje nezaposlenih, javni radovi i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, poznatija kao rad za 1600 kuna.   Inače, trenutno je Vladinom aktivnom politikom zapošljavanja u Šibensko-kninskoj županiji zaposlena 641 osoba od kojih  polovica kroz mjeru za 1600 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.