Hrvatski radio

Radio Knin

Svjetski dan izbjeglica

20.06.2014.

15:16

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan izbjeglica. S tim je statusom u svijetu više od 50 milijuna ljudi. Svake minute, samo u Siriji, jedna obitelj biva prognana, rečeno je u Kninu na obilježavanju ovoga dana. Istaknuta je i preporuka UNHCR-a svjetskim državama da ukinu izbjeglički status za ljude iz Hrvatske budući da je procijenjeno da osnovne slobode, prava i njihovi životi više neće biti ugroženi.

Izbjeglički status građanima Hrvatske vrijedit će u većini zemalja još ovu godinu. Do kraja 2017., međutim, prestat će u svim zemljama uključujući i Republiku Srbiju koja je sada ovu preporuku UNHCR-a odbila. Rekao je to Mario Pavlović, voditelj Odjela za povratak i reintegraciju UNHCR-a.
Podsjetio je i na sastanak vlada Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, prije dvije godine, koji je bio temelj Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja za oko 74 tisuće raseljenih osoba. 

Hrvatska još nije pronašla trajno rješenje za oko 8.500 tisuća ljudi. Za njihovo zbrinjavanje ukupno će trebati 120 milijuna eura.

Hrvatska je do sada obnovila 160 tisuća kuća, 97 posto svojim sredstvima. Sljedećega tjedna u Korenici će se početi graditi zgrada za 29 bivših nositelja stanarskog prava, a u Kninu je predviđena gradnja dviju zgrada za stambeno zbrinjavanje njih 40.
U povodu Svjetskog dana izbjeglica predstavljeni su rezultati istraživanja "što građanima znače međugrupna isprika i oprost nakon rata?" koje je provedeno nad 36 građana Knina, i Hrvata i Srba. 
Jednako istraživanja je Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu proveo u Vukovaru, Jasenovcu i Mostaru, u suradnji s UNHCR-om i Udrugom Hoću kući.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.