Hrvatski radio

Radio Knin

Tribina o položaju žena s invaliditetom

07.03.2023.

15:12

Autor: HRT

tribina

tribina

Foto: L. Grubišić / HRT

„Prema svima jednako -je li 5 do 12” naziv je tribine koju je uoči Dana žena organizirala Udruga invalida sv. Bartolomej. Žene s invaliditetom suočene su s brojnim problemima . Rjeđe se ostvaruje kao majke, supruge, kao poslovne žene i političarke, rekla je pravnica u udruzi Snježana Jolić.


„Često se zanemaruje reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom. Gotovo im nitko ne govori o važnosti ginekoloških pregleda, seksualnom životu, spolno prenosivim bolestima i prevenciji trudnoće. Uvriježeno je mišljenje da žene s invaliditetom nemaju potrebu ni pravo na emotivni i seksualni život. Jako malo ginekoloških ambulanti imaju podesive stolove kako bi se žene s invaliditetom mogle pregledati. Zbog svega navedenog često se na vrijeme ne otkriju razne bolesti”, navela je Snježana Jolić.

Žene s invaliditetom često su financijski ovisne o drugome, teško dolaze do posla, a u zanimanjima gdje je važan tjelesni izgled nemaju nikakve šanse. 

Na tribini je bio i Josip Blažević, predsjednik udruge sv. Bartolomej koji je istaknuo da su u udruzi muškarci u manjini ,što ga raduje, a isto tako i žene su uglavnom na rukovodećim mjestima. Izrazio je zadovoljstvo što je u dvorani Studentskog doma fra Lujo Marun konačno omogućen pristup osobama u invalidskim kolicima prezentacijskim stolovima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.