Hrvatski radio

Radio Knin

U Drnišu otvoren 5. Festival sira

20.06.2014.

18:00

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Drnišu je danas otvoren 5. Festival sira na kojem su i ove godine predstavljeni autohotni sirevi iz Šibensko – kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije. Osim sira, u Drnišu se moglo vidjeti i kušati i proizvode od meda, maslinova ulja te čuveni drniški pršut.

Festival je okupio 40 proizvođača sira, meda, maslinova ulja, vina i pršuta, ali i raznih tradicijskih rukotvorina i suvenira. Posebna je pozornost dana predstavljanju sira iz mišina kao autohtone delicije Dalmatinske zagore, ali i drugih sireva iz Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske žuapnije. Josip Laća, voditelj kninskog ureda Hrvatske gospodarske komore, organizatora festivala, kaže da je ovo okupljanje već dobilo značjanu reputaciju i dalo zamah proizvodnji sira u drniškom i kninskom kraju. Ovakve manifestacije pomažu proizvođačima da izravno predstave svoje sireve kupcima, ali i da razmjene svoja iskustva.

Obiteljsko gospodarstvo Validžić iz Oklaja predstavlja se na festivalu svake godine svojim poznatim sirom iz mišine. Kažu da je to težak posao, ali se ipak isplati jer se sav sir proda još prije nego što sazrije u mišini,  a sazrijeva 40 dana. 

Na otvorenju festivala našli su se i predstavnici gradske i županijske vlasti, drniški gradonačelnik Josip Begonja i Šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić, kao i predsjednik Županijske obrtničke komore Petar Škender, koji su podržali poljoprivrednike i obrtnike u njihovom radu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.