Hrvatski radio

Radio Knin

U Ljupču otvorena vjetroelektrana

10.05.2022.

16:59

Autor: HRT

Ivo Milatić i Nada Dobne Popović

Ivo Milatić i Nada Dobne Popović

Foto: vjašek / HRT

U naselju Ljubač, kod Knina, danas je službeno otvorena Vjetroelektrana, koju je u kolovozu prošle godine pokrenula slovenska energetska grupa Petrol. Zelenom energijom opskrbljuje oko 30 tisuća prosječnih kućanstava, a izgrađena je bez financijskih potpora za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Uz pomoć ovoga projekta, tvrtka Petrol želi postati integrirani partner u energetskoj tranziciji. Sadašnjih 70 megavata instalirane snage do kraja 2025 žele podići na 160. U Hrvatskoj vide veliki potencijal za ulaganje u zelenu energiju, istaknula je predsjednica Uprave Petrola, Nada Dobne Popović.

Šibensko kninska županija ima 7 vjetroelektrana, koje proizvedu tri puta više zelene energije, nego se potroši, ova u Ljupču, vjerojatno je zadnja koja će se graditi, jer je namjera županije ubuduće se okrenuti solarnim panelima, rekao je župan Marko Jelić.

Hrvatska planira do kraja 2030 podići kapacitete iz obnovljivih izvora na tri i pol tisuće megavata, a u Nacionalnom planu oporavka, predviđeno je oko 3milijarde kuna za izgradnju energetske infrastrukture, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Mlatić, istaknuvši da Hrvatska ima sve uvjete da izvozi zelenu energiju.

Sve zakone iz ovoga područja država je prilagodila investitorima, a oni će ubuduće morati jamčiti i svoj doprinos lokalnoj zajednici


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.