Hrvatski radio

Radio Knin

Zelena čistka u Kninu

26.04.2014.

14:28

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološka udruga Krka Knin, organizirala je danas akciju čišćenja i očuvanja Krke i Krčića. Dio je to nacionalne akcije Zelena čistka.

Više od smeća, Kninjane muči moguća izgradnja HE na Krčiću,  pa je središnji događaj  današnje akcije Zelena čistaka,  bio okrugli stol  na kojem se raspravljalo o tome kako zaustaviti planove o izgradnji elektrane i za buduće generacije očuvati  ovaj prirodni fenomen.

Hidroelektrani nije mjesto na Krčiću, poručili su danas sudionici okruglog stola, naglašavajući kako je ovaj prostor zaštićen još davne 1964 godine,  a dio je  i europske mreže Natura 2000. Za njenu gradnju nema niti jednog opravdanog razloga, a protiv bezbroj, uvjeren je profesor  Hrvoje Zekanović, iz Županijske javne ustanove za zaštitu prirode.

Preduvjet za donošenje bilo kakvih odluka je izrada sveobuhvatne i temeljite studije o utjecaju na okoliš, koju su službeno zatražili Javna ustanova,  Županija, i Grad Knin.

Osim što su zatražili izradu studije, kninski  ekolozi  od županije traže izmjene Prostornoga plana u koji je  HE uvrštena 2002. godine, osnovali su fejsbuk zajednicu koja broji preko 4 i pol tisuće članova, a podupiru ih i ekolozi iz cijele Hrvatske. 

Unatoč kiši, u čišćenju Krke i Krčića sudjelovali  su brojni građani, osobito mladi. Osim okruglog stola, održana je likovna kolonija, dječija igraonica, na kojoj su djeca dali mašti na volju i crtala slap Krčić. 

Sve što se danas događalo podno slapa Krčić, ovjekovječio je Šime Strikoman, snimivši  401 milenijsku fotografiju.

Evo što su na okruglom stolu o očuvanju Krčića rekli profesor Hrvoje Zekanović iz županijske Javne ustanove za zaštitu prirode, i Inga Kukolj, voditeljica Ekološke udruge Krka Knin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.