Hrvatski radio

Radio Knin

"Žene i različitosti"

15.04.2014.

13:37

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Žene i različitosti", naziv je sinoć otvorene izložbe slika postavljene u Galeriji Kninskoga muzeja. Ocijenjena kao jedinstvena, ova prekogranična putujuća izložba dio je inicijative Premošćivanje različitosti, višeslojnog projekta kojega financira Europska unija.

Izložba je posljednja od pet aktivnost projekta Premošćivanje različitosti koji uključuje žene iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prethodile su joj interaktivne radionice, koncerti, regionalna konferencija o ulozi žena u mirovnim procesima i o mogućnostima prekogranične suradnje te sajam udruga. Unatoč svim različitostima, ženama je zajednička želja da promoviraju što pravednije društvo, kazala je Carolyn Boyd Tomasović, izvršna direktorica Ekumenske inicijative žena iz Omiša.

Žene nemaju puno za izgubiti jer nemaju zavidan položaj, kaže gospođa Tomasović koja je prije više od 20 godina u Hrvatsku doselila iz Škotske. Od tada do danas primjećuje da je ženama u Hrvatskoj, pa onda i u Bosni i Hercegovini teško.

Uz Ekumensku inicijativu žena iz Omiša, u projektu Premošćivanje različitosti sudjeluje udruga žena iz Livna, LI Women. Ciljevi su im povećano sudjelovanje žena u lokalnim i prekograničnim inicijativama koje se bave pitanjima tolerancije i suradnje u međuetičkim i međukulturnim odnosima, te povećana javna vidljivost kreativnog angažmana žena. Izložba Žene i različitosti je okupila 18 umjetnica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje kroz svoje radove progovaraju o različitosti iz ženske perspektive. U Galeriji Kninskoga muzeja može se pogledati do 6. svibnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.