Hrvatski radio

Radio Knin

Zlatni srednjoškolci

30.05.2014.

16:17

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zlatna medalja za skuter na električni pogon

Učenici Srednje strukovne škole "Kralja Zvonimira" ostvarili su značajan uspjeh na zagrebačkoj smotri INOVA MLADI  2014, najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj,koja okuplja mlade inovatore kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.

Za preradu benzinskog skutera na električni pogon , učenici elektromehaničke škole Ljuban Juko,   Kristijan Komarac i  Mario Vučemilović Vranjić  s mentorom, prof. Antom Duilom osvojili su zlatnu medalju u kategoriji maturalnih radova. Ovo je već peta medalja s  Inove Mladi za ovu kninsku školu, a druga za redom. Naime, prošle ju je godine dobio  Ljuban Juko s kolegom Glasnovićem  za vjetroelektranu od 500 wati. Zbog svega toga Društvo inovatora Dalmacije dodijelilo im je i  priznanje za najbolje inovacije u Dalmaciji.

Mladi kninski inovatori na skuteru su,kažu,  radili oko pet mjeseci. Bio je to dugotrajan posao jer su neke dijelove morali nabaviti iz inozemstva, motor primjerice iz Hong Konga. Skuter može postići brzinu do 35km/sat  te do 2500 okretaja.

Radove ovih učenika- vjetroelektranu i skuter na električni pogon, moći će uskoro vidjeti i građani Knina i to najvjerojatnije idućeg tjedna na Trgu Ante Starčevića.

Više u galeriji

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.