Hrvatski radio

Radio Knin

Županija financirala izradu Konzervatorskog elaborata za tvrđavu sv. Nikole

14.07.2014.

13:26

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrđava će se sačuvati u današnjem obliku s minimalnim intervencijama

Šibensko-kninska županija financirala je izradu Konzervatorskog elaborata s načelnim smjernicama obnove i smjernicama za korištenje renesansne tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante.

"Elaboratom smo odredili mjere zaštite  za potrebe budućeg korištenja tvrđave s nužno potrebnim zahvatima , a bez unošenje novih sadržaja. Tvrđava sv. Nikole je vrlo vrijedan spomenik fortifikacijskog graditeljstva koja treba sačuvati karakter pomorske utvrde, a novi minimalni sadržaji trebaju se prilagoditi zatečenoj arhitekturi", poručuju iz ureda šibensko-kninskog župana.

Prijedlog konzervatorskog elaborata je da se tvrđava sačuva u današnjem obliku s minimalnim intervencijama, a popratni sadržaji,nužni za daljnju turističku valorizaciju tog područja, realizirat će se na području bivše vojarne Minerska. Planiran je i spoj tvrđave na šetnicu što će bitno pridonijeti daljnjoj turističkoj valorizaciji izgrađene šetnice i kanala sv. Ante.

Konzervatorski elaborat je osnova za izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu tvrđave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.