Hrvatski radio

Radio Knin

Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na odluku istražnog suca o puštanju Počuče na slobodu

23.01.2014.

11:21

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konačna odluka je na Vrhovnom sudu

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku da se obustavi istraga protiv Saše Počuče, koji je početkom siječnja uhićen  u Hrvatskoj Kostajnici zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika u kninskom zatvoru. Nakon ispitivanja u šibenskom istražnom zatvoru Počuča  je pušten  na slobodu .

Naime,  Županijsko državno odvjetništvo, podnijelo je istražnom sucu u Šibeniku zahtjev za proširenje istrage  protiv četiri osobe, među kojima je i Počuča, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv civilnog stanovništva. Jedan je osumnjičen za zapovjednu odgovornost, a trojica  se terete da su kao čuvari kninskog zatvora, od rujna do studenog  1991. godine fizički i psihički zlostavljali i mučili civila hrvatske nacionalnosti koji je od zadobivenih ozljeda, nedugo nakon izlaska iz zatvora, preminuo. Hrvatskim tijelima trenutno je dostupan samo Saša Počuča, a za ostalom trojicom je raspisana tjeralica.

No, istražni je sudac  prihvatio zahtjev županijskog državnog odvjetnika za proširenjem istrage  , ali samo protiv trojice osumnjičenih, dok je za Počuču odbio kao neosnovan. Njegov stav je  prihvatilo i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku.

Zbog toga je Županijsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.