Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:48 / 17.03.2014.

Autor: Nevena Saraga

100. obljetnica smrti A.G. Matoša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 100.obljetnice smrti hrvatskog pjesnika, novelista, feljtonista, esejista i putopisca Antuna Gustava Matoša(Tovarnik, 13.lipnja 1873- Zagreb, 17.ožujka 1914.) organizira se niz događanja i programa.

Multimedijalno događanje " Matoš- samac usred svemira" povezuje sve prostore Kic-a, Medijateku Francuskog instituta i Gornji grad kratkim raznolikim događajima.

Hrvatsko društvo pisaca organizira književni skup " Što nam Antun Gustav Matoš znači danas".

U Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu u otvara se izložba.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Narodnom domu postavlja izložbu o Matoševu životu i djelu, a održat će i svečanu akademiju.

U Hrvatskoj Paneuropskoj uniji  Matošu u čast u ponedjeljak se otvara izložba karikatura i slika članova Hrvatskog društva karikaturista i drugih umjetnika, a bit će predstavljena knjiga Janka Bučara " Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša".

Društvo hrvatskih književnika i Glumačka družina " Histrion" pozivaju u ponedjeljak na predstavljanje audiozapisa A.G. Matoš " I dok je srca, bit će i Kroacije".

Obilježavanje 100. godišnjice Matoševe smrti nastavlja se i u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje će se u sklopu Virtualne zbirke djela Antuna Gustava Matoša, među ostalim, predstaviti i jedanaest dosad neobjavljenih pisama.

Društvo hrvatskih književnika priredilo je tablicu svih događanja organiziranih u povodu ove važne obljetnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.