Hrvatski radio

Radio Sljeme

49. Zagrebački salon

17.06.2014.

09:20

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački salon reprezentativna je godišnja izložba suvremenoga likovnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, a ovogodišnje, 49. izdanje posvećeno je pomicanju granica u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu. Salon počinje danas i do 3. srpnja održava se u tri zagrebačka izložbena prostora.

Organizator Salona je ULUPUH Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnost; njegovu koncepciju pod nazivom 'Pomicanje granica - komunikacija i nova mobilnost' potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout, a svečano otvorenje bit će večeras u Tehničkome muzeju.

U Tehničkom muzeju bit će postavljena i središnja izložba ovogodišnjega Salona na kojoj će se predstaviti 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokome rasponu od grafičkoga i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala. Autor likovnoga postava je arhitekt Mario Beusan, a vizualnog identiteta Ivan Križan. Salon će imati još dva otvorenja u druga dva izložbena prostora u kojima se predstavlja: 18. lipnja u Galeriji ULUPUH, gdje će se pod zajedničkim nazivom "Laboratorij nove stvarnosti / distorzije" predstaviti osam autora i umjetničkih kolektiva, te 20. lipnja u Galeriji Karas, gdje će se na izložbi nazvanoj "Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji" moći pogledati radovi devet autora i autorskih grupa.

Uz otvorenje izložbe u Galeriji Karas objavit će se i nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljega mladog autora do 35 godina. Napomenula je da će Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e (The International Association of Art Critics- Međunarodno udruženje umjetničkih kritičara) dodijeliti svoje priznanje, a Salon će biti svečano zatvoren 3. srpnja uz dodjelu Nagrade publike.

Svi radovi postavljeni na trima izložbama su žirirani, iako svi ne ulaze u konkurenciju za nagrade, o kojima će pak odlučivati ocjenjivački sud u sastavu Branka Benčić, Frano Dulibić, Branko Franceschi, Maja S. Franković, Damir Mataušić, Nina Režek-Wilson i Višnja Slavica Gaboutl. Članovi Ocjenjivačkoga suda Hrvatske sekcije AICA-e su Marko Golub, Silva Kalčić i Matko Meštrović.

Zagrebački salon utemeljila je 1965. godine Skupština grada Zagreba, njezini pokrovitelji su zagrebačko Gradsko poglavarstvo i gradonačelnik Milan Bandić, financijski ga podupiru Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Zagreba

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.