Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić primio mladog tamburaša, dobitnika američke stipendije

18.07.2014.

14:38

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas mladog tamburaša Mirana Tikvickog iz Subotice, dobitnika američke stipendije na prestižnom Berklee College of Music, kojemu Grad Zagreb pomaže s jednom trećinom stipendije.

Miran je lani u studenom prisustvovao na audiciji za Berklee College of Music u Bostonu te dobio stipendiju od 18.000 dolara, što je trećina sveukupnih troškova studiranja. Kako bi mogao platiti ostatak školarine, potražio je pomoć od raznih ministarstava i udruga no nitko nije pomogao, nakon čega se obratio zagrebačkom gradonačelniku. Zagreb je odlučio pomoći mu s 20.000 kn, što sa stipendijom iznosi dvije trećine ukupnih troškova.

Miran Tikvicki, koji od svoje sedme godine svira tamburu s kojom je osvojio veliki broj priznanja na raznim natjecanjima, na bostonskom sveučilištu želi studirati terapiju glazbom (music therapy) koja se, kako je objasnio, zasniva na pomoći osobama s posebnim potrebama. "Volio bih istraživati kako glazba može pomoći i utječe na ljude koji imaju različite poremećaje, primjerice PTSP. U Hrvatskoj s tim poremećajem ima puno osoba jer su proživjeli raznorazne drame i tragedije. U mojoj regiji, Vojvodina je jedna od tri najsuicidalnije regije u svijetu pa bih htio pomoći ljudima koji su skloni suicidu", istaknuo je nakon prijema.

Gradonačelnik Bandić sugerirao mu je da se ponovno obrati ministarstvima, uvjeren da će mu i ona sada pomoći. "Oni znaju da kad Grad daje, da ne daje 'badava', već ulažemo u budućnost. Ako do sada nisu shvatili, sada će shvatiti sto posto", poručio je Bandić. Najavio je da će se, ako Tikvickom ipak nitko ne pomogne, u rujnu ponovno sastati pa će "i tu jednu trećinu riješiti".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.