Hrvatski radio

Radio Sljeme

Besplatni "Naj, naj, naj festival"

10.04.2014.

13:30

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalni međunarodni dječji festival "14. Naj, naj, naj festival", u organizaciji Gradskog kazališta "Žar ptica", održat će se od 11. do 16. travnja. Donosi izbor ponajboljih recentnih ostvarenja hrvatskih kazališta, te predstava iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Rusije.

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2000. kako bi najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj predstavio mladoj zagrebačkoj publici tijekom proljetnih školskih praznika. Festival je od 2007. prerastao u međunarodni, čime je festivalska konkurencija obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi kao svoju posebnost.

U šest festivalskih dana bit će izvedeno 14 predstava iz zemlje i inozemstva, koje je odabrala programska selektorica, dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac.

Svoja najbolja recentna ostvarenja prikazat će dječja kazališta iz cijele Hrvatske.

Među ostalima, moći će se vidjeti predstava "7. kontinet" u izvedbi ansambla šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta, "Pepeljuga" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Glazbatorij" GKL iz Splita, kao i "Jamesove mačke" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Scena Gorica prikazat će "Kreket", a zagrebačka će kazališta na 14. Naj, naj, naj festivalu ponuditi "Crvenkapicu" (GK Trešnja), "Smiješno čudovište "(Mala scena), "Pričaj mi o bojama" (DK Dubrava), te "Ja i moji osjećaji" (GK Žar ptica).

U međunarodnoj konkurenciji u gostovat će kazališne grupe iz Rusije, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Slovenije. U programu su predstave "Orao zove sokola" (Consol Theater, Njemačka), "Nepoznati otok" (Markeline, Španjolska), "Mali i veliki mjesec" (LGL Ljubljana i Prešernovo gledališće Kranj, Slovenija), "Pinokio" (Nacionalni plesni teatar, Budimpešta, Mađarska) i "Kamen sreće" (Kazalište za djecu i mladež Republike Jakutske, Rusija).

Festival će svečano zatvoriti predstava "Ti i ja, mali medo" GK Žar ptice, koja će biti prikazana izvan konkurencije.

Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u deset kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne, kako bi se svakom djetetu omogućilo da školske praznike provede u kazalištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.