Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dušni je dan

02.11.2014.

13:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dušni je dan. Na taj se dan Crkva sjeća svih vjernih mrtvih, a tradicija potječe iz 7. stoljeća.

Toga se dana u crkvama služe mise za sve duše umrlih vjernika. Prema tradiciji se na taj dan obilazi grobove pokojnika, premda se običaj, zbog toga što je svetkovina Svih svetih u većini zemalja i neradni dan, posjećivanja grobova premjestio i na 1. studenoga.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazočit će misi zadušnici za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u  Zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu. Nakon mise Leko će položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika  ispored crkve.

Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. S tim u svezi, kao što je istaknuo papa Benedikt XVI., treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život ili vjeruje da to pripada već preživjeloj mitologiji. U našem vremenu, više no u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima da mu biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i našeg života. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome.

Misa za hrvatske branitelje služila se u Zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode

Misa zadušnici za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služena je u Zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, a vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u propovijedi je naglasio kako je zalaganje za mir i pomirenje cilj vjernika a svi trebaju težiti razvoju društva u miru. Brojni hrvatski branitelji doslovno su ginuli za te ciljeve i zato smo im zahvalni, kazao je biskup Jezerinac.

Misi su bili nazočni bojni visoki hrvatski dužnosnici, među kojima predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, visoki predstavnici policije i vojske, Grada Zagreba, brojni branitelji, vojni invalidi, predstavnici udruga braniteljskih i stradalničkih udruga proistekli iz Domovinskog rata i drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.