Hrvatski radio

Radio Sljeme

Google obilježava rođendan Ivane Brlić-Mažuranić

18.04.2014.

08:47

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Internetski pretraživač Google svoj je logotip posvetio godišnjici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, jednoj od najutjecajnijih hrvatskih spisateljica za djecu čiji su junaci s vremenom progovorili na čak 40 jezika.

Ugledna književnica rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu. Rasla je uz djeda, hrvatskoga bana, pjesnika, tvorca Smail-age - Ivana Mažuranića. Pisati je počela tek nakon udaje i ulaskom u uglednu obitelj Brlić, isprva pišući samo za svoju obitelj.

Pravi je prodor u književnosti ostvarila Čudnovatim zgodama i nezgodama šegrta Hlapića 1913., priči o svladavanju mnogih prepreka koje život postavlja. No umjetnički vrhunac ostvarila je Pričama iz davnine, djelom koje je čitateljima svih naraštaja nudilo vjeru u temeljne ljudske vrijednosti. Inspiraciju je pronalazila u slavenskoj mitologiji i hrvatskim narodnim legendama.

Izrazito vizualno doživljavanje te neposredno izražavanje i iskrenost temelji su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnomu senzibilitetu čitatelja - djeteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.