Hrvatski radio

Radio Sljeme

Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja

16.11.2014.

18:27

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji 37. Međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber, Sajma glazbe i multimedije te Reboot Infogamer zatvaraju se na Zagrebačkom velesajmu, a voditelj projekta Interliber Zoran Ušurić izjavio je kako je Interliber posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja.

Za razliku od prošle godine, komercijalni prostor u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma bio je veći za oko dva posto, dodao je. Ušurić je ocijenio i kako atmosfera na Interliberu pokazuje da su nakladnici zadovoljni prometom.

Interliber i Sajam glazbe i multimedije održavali su se od 11. do 16. studenoga, a Sajam informacijskih tehnologija počeo dan kasnije, 12. studenoga. Interliber je okupio oko 250 izlagača koji su nudili domaća i inozemna izdanja, a osim predstavljanja knjiga i autora tijekom Interlibera održavane su književne radionice i okrugli stolovi.

Na središnjoj pozornici Sajma te na štandovima nakladnika predstavljani su novi naslovi knjiga, među kojima i 4. kolo Djela Ivana Aralice te 2. kolo hrvatskoga izdanja Djela Ive Andrića.

Predsjednik Udruge nakladnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Neven Antičević smatra kako u nakladništvu dno krize možda još nije dosegnuto. "Broj naslova dvostruko je manji nego što je bio prije pet godina i stalno se govori o tome da je ovo dno", rekao je Antičević dodavši kako su nakladnicima potrebni čitatelji koji žele čitati i koji si to mogu priuštiti, a upravo u tome i leži osnovni problem cijele struke jer se zbog smanjene potrošnje na knjige ne proizvodi dovoljno novih knjiga.

Ovogodišnja književna nagrada VBZ - Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Ivici Prtenjači za roman "Brdo", a banjalučka zaklada „Kočićevo pero" iz Republike Srpske u BiH ove je godine nagradu uručila novinaru Dragi Hedlu za roman "Donjodravska obala".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.