Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kome smeta klizalište na Tomislavcu?

18.12.2014.

13:19

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postavljenjem klizališta na Trgu kralja Tomislava teško je narušen materijalni, povijesni i estetski integritet kulturnog dobra - zaključak je jučerašnje rasprave Društva povjesničara umjetnosti. Dok se oni protive takvom uništavanju zaštićenog kulturnog dobra, mnoštvo Zagrepčana uživa u adventskoj atrakciji.

Iako su dobivene sve valjane dozvole za klizalište na Tomislavovu trgu kako ne bi bilo devastacije, u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske smatraju da postoji problem u korištenju tog prostora, pojašnjava njegov predsjednik doktor Zvonko Maković: "Mi nismo za ukidanje ovakvih zabava, ali treba za njih naći adekvatno mjesto, a ne oštetiti nešto što je najdragocjenije što u gradu imamo." Prostor ispred takozvanih Bandićevih fontana ili srednjoškolsko igralište, prema Makovićevu bi mišljenju bili primjereniji prostori za klizalište.

Problem povjesničara umjetnosti predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko vidi u njihovu doživljaju prostora Tomislavova trga: "Oni zapravo imaju problem korištenja povijesnih kulisa i spomenika kulture, kao kulisa za neka suvremena događanja."

Iako nije bila pozvana na raspravu Društva povjesničara umjetnosti, predsjednica gradske turističke zajednice Martina Bienenfeld, ističe da su takvi razgovori korisni kako bi u budućnosti imali što bolje projekte: "S druge strane mogu reći da je zauđujuća ta razlika u percepciji s jedne strane ovog jednog malog dijela struke i opće javnosti koja je zadovoljna i veseli se biti na našim prekrasnim otvorenim javnim prostorima."

Šetnica od Glavnog kolodvora preko Zrinjevca do Katedrale u vrijeme Adventa dogovorena je u suradnji struke i grada i to je pravi smjer, ističe Budanko. A može li si Zagreb, kao turistički grad, priuštiti da se povijesnom baštinom ne koristi kao kulisom barem za dio komercijalnih sadržaja? Bienenfeld podsjeća: "Imali smo ovo ljeto na Tomislavovu trgu sjajne koncerte. Moram reći da se kulturna javnost izuzetno dobro o tome očitovala." Budanko pak ističe: "Imamo nešto što je stvarno super. Ako to možemo unaprijediti onda bi se ja prvenstveno posvetio tome, tako da u krajnjoj liniji nađemo kompromis i s povjesničarima umjetnosti, ali i s konzervatorima."

Ovogodišnji Advent u Zagrebu najposjećeniji je do sada. Podaci govore da je u prvih 15 prosinačkih dana u gradu bilo 22% više gostiju i u dolascima i u noćenjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.