Hrvatski radio

Radio Sljeme

Noć kazališta

13.11.2014.

14:08

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja, šesta Noć kazališta održat će se 15. studenoga u 43 grada, pod motom „Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu“. Na 76 lokacija u Hrvatskoj moći ćete pogledati 147 predstava u 94 različite institucije, kazališta, udruga… Uz predstave bit će i više od 70 različitih popratnih programa (koncerata, razgledavanja kazališta, party-ja…).

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja umjetnika i publike. A sve je započelo, prije sedam godina, nekoliko entuzijasta u Dječjem kazalištu Dubrava.

Pokretač i voditelj projekta Noći kazališta i voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Leo Vukelić susreo se tada s francuskom kazališnom djelatnicom Eleonorom Rossi koja je idejna začetnica. Prva Noć kazališta bio je pilot projekt, no već iduća, službena, 2009.godine, okuplja tridesetak kazališta.  

Festival financijski podupiru Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica grada Zagreba. Iako je iz godine u godinu broj sudionika sve veći, sredstva ostaju ista.

Uz Hrvatsku se ove godine Europska noć kazališta održava u još 6 zemaljaAustriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. Sudjeluju 153 grada i 439 kazališta.

Kazališta otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju, ostvaruju novo i drugačije zajedništvo kazališne publike i kazališnih umjetnika. 

Najveći broj programa i dalje je besplatan, a onaj koji nije sa znatnim je popustima. Detaljan program nalazi se na službenoj stranici www.noc-kazalista.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.