Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predavanja o drevnom Egiptu

13.03.2014.

10:30

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas i sutra od 18 sati u zagrebačkom Arheološkom muzeju održavaju se predavanja o drevnome Egiptu koja drži prof.dr.sc. Friederike Seyfried, voditeljica iskapanja ramesidskih grobova u Tebi između 1991. i 1994., dopisni član Njemačkog arheološkog instituta i ravnateljica Egipatskog muzeja u Berlinu u kojem se čuva bista čuvene kraljice Nefertiti.

"Lica u gipsu - gipsani modeli Tell el- Amarne", četvrtak, 13.ožujka

Pored poznate biste Kraljice Nefertiti koja je lani bila izložena u sklopu izložbe U svjetlu Amarne, neki od najpoznatijih nalaza s iskopavanja Ludwiga Borchardta u Amarni 1912. bili su gipsani modeli tzv. "Radionice Tutmozisa". Pronađeno je više od 20 primjeraka portretnih studija u gipsu, pripadnika kraljevske loze kao i privatnih osoba o kojima se raspravlja još od predstavljanja znanstvenoj zajednici. Gipsani modeli Tell-el-Amarne (1351 - 1334 pr.Kr.) se smatraju najstarijim očuvanim portretnim studijama u povijesti umjetnosti. Predavanje predstavlja pregled tih nalaza te možda i posljednji pokušaj razumijevanja načina njihove proizvodnje te značaja koji su imali.

"Od Amarne do Tebe - grobnica Visokog svećenika Amun Pa-ren-nefer", petak, 14.ožujka

Sedamnaestogodišnje razdoblje Amarne intrigira znanstvenike i široku javnost već godinama: inauguracija i izbjegavanje prvog monoteizma u povijesti čovječanstva proizvelo je dva velika topografska i politička pokreta. Od Tebe do Amarne i nazad do Tebe i Memphisa, uključujući i promjenu teološke paradigme. Jedan od glavnih službenika tog razdoblja svakako je bio Visoki svećenik Amuna, Pa-ren-nefer, čija je grobnica otkrivena 1991.u Nekropoli Zapadne Tebe, preko puta Luksora. Predavanje predstavlja otkrivanje grobnice i njegov utjecaj na interpretaciju razdoblja poslije Amarne.

 

Predavanja će se održati na engleskom jeziku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.