Hrvatski radio

Radio Sljeme

Program Noći kazališta ruši rekorde

10.11.2014.

12:27

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija Noć kazališta iz godine u godinu bilježi rast interesa institucija i publike, a ove će godine u subotu 15. studenoga u njoj sudjelovati 94 institucije s čak 147 izvedbi i više od sedamdeset popratnih programa, što je najviše dosad.

Pod sloganom "Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu!" svoja će recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti na ukupno 76 lokacija u 43 hrvatska grada. Za usporedbu, prošle je godine u programu sudjelovao jednak broj institucija, ali je programa bilo manje - 133 izvedbena i 60-tak popratnih održanih na 69 lokacija u 38 gradova.

Program šeste po redu manifestacije posvećene promicanju kazališne kulture predstavljen je na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je i idejni pokretač manifestacije. Voditelj toga kazališta Leo Vukelić istaknuo je kako mu je izuzetno drago što se pokazalo da sva kazališta već imaju taj datum upisan u svoje kalendare te se spremno odazivaju na poziv za sudjelovanje "unatoč svim turbulencijama koje su im svakodnevno nad glavom". "Prošle smo godine zabilježili gotovo 50 tisuća posjetitelja, a ove su godine brojke ponovno impresivne i vjerujemo da će se taj broj još nadmašiti", kazao je Vukelić.

Osim predstava, Noć kazališta ove godine donosi i više od sedamdeset različitih popratnih programa - koncerata, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbenih performansa, te izložbi. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama.

Prve izvedbe počinju već u 10 sati ujutro u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te u Maloj sceni u Zagrebu. Najbogatiji program ove godine nudi Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s čak sedam predstava i isto toliko popratnih programa, ostvarenih u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Ove se godine inicijativi priključio niz novih sudionika, među kojima su Zajednica udruga Centar nezavisne kulture iz Zadra, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Centar za kulturu Sv. Filip i Jakov, Glumačka družina Đula iz Ogulina i Suhopolje. Suhopolje ujedno i otvara sva događanja već u petak navečer, gdje nakon izvedbenog dijela programa slijedi druženje i doček Noći kazališta uz svečanu zdravicu točno u ponoć.

Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa tako Gradsko kazalište Beli Manastir priprema jednu premijeru i gostovanje Draft teatara iz Tuzle, dok će u Gradskom kazalištu Đurđevac gostovati Mostarski teatar mladih 1974. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca ugošćuje čak dva teatra iz BiH: Teatar Fedra iz Bugojna i Mali teatar iz Mostara, dok u Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula gostuje Slovensko narodno gledališče iz Maribora. Jedina otočka lokacija - Šolta - ugostit će Amatersko kazalište Ranko Marinković iz Visa, pa će tako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovati predstave s dva otoka.

O svojim su programima na konferenciji govorili i predstavnici Zorin doma u Karlovcu, Centra kulture Knap, Studija smijeha te kazališta Tvornica lutaka.

Konferenciji je nazočila i voditeljica službe za dramsku umjetnost Ministarstva kulture Iva Hraste Sočo koja je napomenula da je to ministarstvo od samih početaka i inicijator i pokrovitelj te sufinancijer toga projekta, koji je "već sad ostvario svoje ciljeve čak i više od očekivanja".

Voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac istaknula je da su se inicijativi i ove godine priključile druge europske zemlje, koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja, pa će tako istoga dana u sklopu

Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja - Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. "Tako će se ove godine Noć kazališta održati u ukupno 153 grada a obuhvatiti će 439 kazališta", kazala je Kruljac.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Detaljni program Noći kazališta 2014. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.