Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Rađanje Impresionizma" u Klovićevim dvorima

05.10.2014.

07:41

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Normandija/Rađanje Impresionizma", s devedeset radova umjetnika Normandije koji su na neki način povezani uz tu francusku regiju i čiji se radovi nastali u njoj smatraju začecima novog poglavlja u povijesti umjetnosti, otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevi dvori.

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin rekla je da izložba pokazuje da je slikarstvo impresionizma ne samo lijepo, nego i da je iz njega izraslo ono što je kasnije nazvano modernim, suvremenim slikarstvom, slikarstvom druge polovice 20. stoljeća. Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Izložba je podijeljena na četiri dijela, po regijama i umjetnicima koji su se tamo okupljali, počevši od Farme Saint Simeon. Slijedi "Radni život i praznici na moru", koji prikazuje kontrast lokalnih ribara i turista, treći je "Normandijski krajolik", a posljednji dio izložbe nazvan je "Uz Seineu".

U postavu se ističu i Monetova slika "Etretat" iz 1864. s prizorom stijene koja se nadvija nad morem, Renoirov "Zalazak sunca, pogled iz Guerneseyja" iz 1893., "Plaža u Normandiji" Jeana Baptistea Camillea Corota iz 1874. i "Most de Pierre Rouen" Charlesa Angranda iz 1881. Zbirka "Slikati u Normandiji" već je izlagana u Francuskoj i izvan nje.

U Zagrebu će biti do 4. siječnja, a početkom iduće godine, u nešto manjem obimu, odlazi u Narodnu galeriju u Ljubljani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.