Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slovensko kazalište gostuje u ZKM-u

03.01.2014.

13:59

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početak godine u Zagrebačkom kazalištu mladih obilježit će gostovanje Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora izvest će predstave  „Dovde se prostire šuma“ Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge večeras, te „Revizora“ Nikolaja Vasiljeviča  Gogolja u režiji Diega de Bree sutra u 20 sati.

 Autorski projekt „Dovde se prostire šuma“ osmislili su glumci mariborske Drame, ujedno i izvođači ove poetične,suptilne i romantične predstave u kojoj se miješaju povijesne zgode i maštovite priče iz života. To je  višeslojna, fragmentirana priča po motivima djela njemačkog dramatičara Falka Richtera, eksperimentalna predstava nastala u smjeloj kombinaciji fizičkog i dramskog teatra. „Dovde se prostire šuma“ prati deformacije obiteljskih odnosa - idealistički snovi o ljubavi poprimaju stvarne konture, dok se čisto erotsko sanjarenje pretvara u noćnu moru. Troje glumaca osebujnom neposrednošću postavljaju pred gledatelje intimnu percepciju kazališnog i životnog prostora uhvaćenog između vizualne, izvedbene, glazbene, likovne, literarne i govorne partiture, te na sebi svojstven način problematiziraju temeljne kategorije suvremenog kazališta. Predstava je početkom ljeta 2013. dobila glavnu nagradu na Festivalu Zlatni lav u Umagu i oduševila je publiku.

 Jedan od ponajboljih slovenskih redatelja srednje generacije Diego de Brea dolazi s predstavom „Revizor“ , jednom od najizvođenijih i najpoznatijih komedija svjetske dramske literature koja ne silazi s repertoara, a svojom univerzalnošću se odlično uklapa u svako vrijeme. Korumpirani političari i malograđanska skučenost nepresušna su tema koju Diego de Brea iščitava u oštrom satiričnom tonu, precizno secirajući ljudsku taštinu, himbenost i dvoličnost, a u skladu sa svojom originalnom, intrigantnom i društveno angažiranom autorskom poetikom. Scenograf je Hans Georg Schäfer, a kostimograf Leo Kulaš.

Ciklus Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih pokrenut je 2006. kako bi se publici omogućio uvid u kretanja na recentnoj europskoj kazališnoj sceni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.