Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan romskog jezika

05.11.2014.

09:00

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je Dan romskoga jezika! Prvi put u našoj zemlji i u našemu gradu on je obilježen 2009. A, upravo 5. studeni izabran je u čast na dan na koji je godinu dana ranije 2008. objavljen prvi Romsko - hrvatski i hrvatsko - romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

Bilo je to u izdanju zagrebačke Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Hrvatskoj ˝Kali Sara˝ i Odjela za orijentalistiku pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Ovogodišnja proslava počela je još u ponedjeljak prikazivanjem filma - naziva - Epizoda u životu berača željeza, u Muzeju suvremene umjetnosti od 19 i 30. Veljko Kajtazi - saborski zastupnik - 12 nacionalnih manjina, gostujući početkom tjedna u našemu programu najavio je detalje ovogodišnje proslave - najavljujući i dodjelu posebnih nagrada.

"...dodijeljujemo dvije zanačajne nagrade, nagradu za životno djelo - Ferenc Stojka - rom koji je napisao prvi mađarsko -romski riječnik...A, druga nagrada nagrada Šaipa Jusufa - autora iz Makedonije, koji je napisao prvu romsku gramatiku..." - najavio je Kajtazi.

Kajtazi je najavio i skorašnje otvorenje Europskoga centra za romskij studij u Zagrebu. I na kraju dodajmo, kako će se svečana sjednica u povodu Svjetskog dana romskog jezika, održati na Filozofskom fakultetu u 12 sati.

Prije toga predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i zastupnik manjina Veljko Kajztazi u Saboru će se susresti s predstavnicima romske nacionalne manjine. Susret je najavljen za 10 i 30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.