Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vikend u muzeju ’14

17.05.2014.

09:36

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, ovoga se vikenda obilježavaju u čak 80-ak muzeja diljem Hrvatske. Nositelj ove kulturne manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba.

Na inicjativu MDC-a Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine i to, kako bi se podigla svijest javnosti o ulozi muzeja u očuvanju kulturne baštine. Muzeji su tako, za ovaj vikend predvidili niz glazbenih, obrazovnih i književnih programa.

Djeca u dobi od 9 do 15 godina, koja će posjetiti zagrebački Arheološki muzej,tamo će moći provesti noć, istražujući tajne stalnog postava. Tamo izloženi - mistični egipatski eksponati moći će se razgledavati samo uz baterijske lampe. U Muzeju suvremene umjetnosti biti će izložena i bogata zbirka poznatog hrvatskog kolekcionara Benka Horvata. Njegova zbirka sadrži 611 predmeta, a u njoj će biti predstavljen veliki dio arheološkog materijala te slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. U Muzeju suvremene umjetnosti posjetitelji će sutra, (18.5.) moći pogledati izložbu Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca.

Nadalje - MDC je ove godine pokrenuo akciju Sakupljači pokažite svoje zbirke!, kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da predstave publici svoje zbirke. U akciju se uključilo 20-ak muzeja koji će izložiti predmete iz 40-ak zbirki privatnih kolekcionara. Tako će u zagrebačkom Muzeju policije posjetitelji moći vidjeti izložbu Sakupljači policijskog znakovlja.

Cijelokupni program za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja pogledajte na internetskoj stranici www.mdc.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.