Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vjetar u leđa kazalištu slijepih Novi život

10.07.2014.

15:20

Autor: Ante Raić, Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj upravi predstavljen je Sporazum između Grada Zagreba i Ministarstva kulture o sufinanciranju Kazališta slijepih i slabovidnih - Novi život.

Do prije tri godine, kazalište se financiralo iz tri izvora. Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu uplaćivali su programska sredstva, dok je hladni pogon financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih. No, to je 2011. ukinuto, pojašnjava ravnatelj kazališta Vojin Perić. "I od tada, pa do sada sati koliko već jest, nismo dobili ni jedne kune za hladni pogon. To je zaustavilo rad, neke aktivnosti koje su nužne da jedan teatar radi."

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, rad kazališta slijepih i slabovidnih više ne bi smio doći u pitanje. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš pojašnjava da će se dijeliti troškovi hladnog pogona. "Mislim da je Grad Zagreb već osigurao dio sredstava, a to će učiniti i Ministarstvo kulture."

Prema obećanju gradonačelnika Milana Bandića, nema straha ni za programska sredstva. "Vojine, koliko budete imali kvalitetnih predstava, toliko će bit penezi. To imaš moju riječ dok sam ja ovjde. Kolega Kojić sluša, a kad ja nešto kažem, onda on već nađe pare."

Unatoč manjku sredstava, Kazalište slijepih i slabovidnih ove je godine već izvelo dvije premijere, u pripremi je i treća, koju možemo očekivati najesen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.