Hrvatski radio

Radio Sljeme

Završnica programa 3. Festivala Miroslav Krleža

07.07.2014.

09:04

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru 3. festivala Miroslava Kreleže, održava se manifestacija „Krležine ratne adrese"- putovanje kroz ratnu memoriju i Krležino emocionalno sjećanje o Prvom svjetskom ratu.

Nakon posjeta zagrebačkih adresa iz autobiografskih i dnevničkih zapisa Krleže, jutarnji šesti dio predstave „Krležinih ratnih adresa" održat će se na Zapadnom kolodvoru, s početkom u 11 sati. Riječ je o najstarijem gradskom željezničkom kolodvoru, koji je tada imao 52 godine i zvao se „Južni kolodvor". Točnije tamo će se održati dio predstave  pod naslovom „Začarano ogledalo“ te mobilna izložba originalnih fotografija „Hrvati u Prvom svjetskom ratu“ iz kolekcije Nevena Budaka.

„Začarano ogledalo“ zapravo je dio iz Krležinih dnevničkih zapisa, u kojima se on prisjeća, kako je promatrao početak mobilizacije i odlazak trupa vlakom sa Zapadnog kolodvora na srpski front među kojima je ugledao pjesnika Frana Galovića kao odraz u ogledalo na kolodvoru.  To je bio zadnji put što ga je vidio živog s obzirom da je Galović poginuo na frontu, nestao u svojem začaranom ogledalu. Posjet kolodvoru i organiziranje predstave  „Začarano ogledalo“ na Zapadnom kolodvoru, HŽ Infrastruktura  ostvaruje u suradnji s autorom i ravnateljem festivala.

Također od 11 pa do 14 sati posjetitelji mogu besplatno obići nekadašnji Krležin dom na Krležinom Gvozdu 23.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.