Hrvatski radio

Radio Sljeme

I ZET u podne štrajka

25.02.2014.

07:42

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tramvaji i autobusi bit će zaustavljeni na svega 5 minuta, počevši od podneva, zbog štrajka solidarnosti.

Na taj način sindikati ZET-a iskazuju podršku radnicima s uskraćenim pravima vodeći brigu o važnosti prometne povezanosti na području metropole.

Kako očekuju u ZET-u, pridruživanje štrajku, na taj način, neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitostost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije, stoji u priopćenju iz ZET-a.

Današnji dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), provest će između 12 i 14 sati, sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.