Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ispitana voda na Jarunu i Bundeku

23.05.2014.

17:10

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Voda u zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek izvrsne je kakvoće, a time i pogodna za kupanje, priopćila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Početkom travnja uzeto je 19 uzoraka vode iz dvaju jezera, koji su svi ocijenjeni kao "izvrsni", a 21. svibnja još 19 uzoraka, koji su također svi izvrsne kakvoće.

Šitum navodi i kako je jučer obavljeno izvanredno uzorkovanje vode za kupanje samo na onim točkama koje su lani u kolovozu i rujnu bile nezadovoljavajuće, a rezultati će biti poznati sutra.

Napominje kako Gradski ured za zdravstvo, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, redovito prati kakvoću voda na kupalištima Jarun i Bundek i obavještava o rezultatima ispitivanja, kako bi se u slučaju potrebe pravovremeno poduzele sve propisane mjere.

Ulaskom Hrvatske u EU, dostava izvještaja o kakvoći vode za kupanje Europskoj komisiji postala je obvezna, a od ove godine rezultati ispitivanja i ocjene kakvoće vode biti će dostupne javnosti na stranicama Hrvatskih voda. Uzorci vode uzimaju se svakih 15 dana tijekom kupališne sezone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.