Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo sustavno brojenje biciklista

30.05.2014.

11:07

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počelo sustavno brojenje biciklističkog prometa postavljanjem prvog brojača uz biciklističku stazu u Ulici grada Vukovara između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave. Brojač na displeju prikazuje dnevne prolaske bicikala, a ispod toga godišnje. Prikupljeni podaci bit će korišteni za planiranje i usporedbe nakon uvođenja biciklističke infrastrukture te promociju i edukaciju.

Kratkom vožnjom biciklom, koju je brojač zabilježio, gradonačelnik Milan Bandić i suradnici označili su početak projekta, za koji je rečeno da je prvi u Hrvatskoj. U Zagrebu sve više ljudi voze bicikle, to je dobro i moramo im osigurati prometnu infrastrukturu, rekao je Bandić. Gradskoj upravi u tom poslu svi su partneri - udruga Bicikl, Sindikat biciklista, rekao je i pozvao da daju prijedloge. "Znači, dižemo zagrebačke standarde na razinu jedne Danske ili Nizozemske. Zamislite, kad jednog dana mi budemo imali u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj više bicikala nego Danci, po postotku stanovništva", istaknuo je.

Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo rekla je da je važno da imaju sustavnu brojku koliko biciklista se kreće Zagrebom. Rekla je da je brojač, koji je domaće proizvodnje, postavljen na poziciju gdje ga vide biciklisti, ali i vozači, tako da uvažavaju prisutnost biciklista. Najavila je da do kraja ovoga mjeseca namjeravaju postaviti još dva klasična, to jest prenosiva brojača bicikala, a do tada bicikliste broje volonteri. Vrijednost cijelog projekta je 190.000 kuna. Dodala je da će do kraja ljeta imati podatke na osnovu kojih će se raditi infrastrukturni zahvati, a cilj je, kazala je, da do 2020. Zagreb bude najbolja europska cikloturistička destinacija.

Prilikom svake rekonstrukcije i izgradnje nove prometnice obavezno je planiranje i izgradnja biciklističkih staza i traka, rekao je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za promet Alan Ordulj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.