Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prošao zaključak o nagodbi s KK Cibona

01.06.2014.

00:22

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska je skupština kasno sinoć s 29 zastupničkih glasova za i 11 suzdržanih prihvatila zaključak gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju nagodbe u postupku mirenja pred Visokim trgovačkim sudom RH s košarkaškim klubom Cibona. Nastavak sjednice zakazan je za četvrtak.

Kupoprodajnu cijenu od oko 43,4 milijuna kuna Grad Zagreb dijelom će podmiriti potraživanjem koje ima prema KK Cibona s osnove Ugovora o ustupanju tražbine, što ga je u prosincu 2010. sklopio sa Zagrebačkom bankom. Tim ugovorom je banka ustupila Gradu tražbinu koju ima prema Ciboni kao dužniku od 28,6 milijuna kuna s kamatama, tako da razlika za uplatu iznosi 14,8 milijuna kuna.

Ta točka uvrštena je po hitnom postupku na današnju radnu sjednicu Gradske skupštine i odmah na početku izazvala veliko nezadovoljstvo oporbenih gradskih zastupnika. Zamjerili su da je riječ o materijalu od 350 stranica koji su jučer primili elektronskom poštom, a pismeno tek danas pa ga nisu stigli proučiti. Čudili su se hitnosti donošenja tog zaključka te prigovarali zašto se nije omogućilo da skupštinski odbori razmotre taj materijal. Složili su se da Ciboni treba pomoći, ali ne na ovakav način.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) zamjerio je da se po hitnom postupku donosi odluka "teška" više od 40 milijuna kuna, istaknuvši da Grad tom transakcijom osigurava 14 milijuna kuna direktno, a 28 milijuna kuna prebija. I Tomislav Stojak (HNS) istaknuo je kako je bilo dovoljno vremena da se ta točka pripremi, usprotivivši se da se na ovakav način, kako je rekao, novcem poreznih obveznika osigura Cibonino igranje u Euroligi. Ivan Tepeš (HSP AS) kazao je da je ta točka, ako je već trebala ići po hitnom postupku na sjednicu Skupštine, trebala biti prva na dnevnom redu, a ne sedma, kako zastupnici o njoj ne bi raspravljali "5 do 12". Margareta Mađerić rekla je kako u HDZ-u nisu sretni da je ta točka došla po hitnom postupku, ali i da će biti zadovoljni ukoliko će Cibona uspjeti sanirati dugovanja i zaigrati u ABA i Euroligi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.