Hrvatski radio

Radio Sljeme

15-minutni grad, Paromlin i blok Badel - u kojoj su fazi veliki gradski projekti?

19.04.2023.

13:37

Autor: Magdalena Pongrac

Zapuštena zgrada Paromlina

Zapuštena zgrada Paromlina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ostvarenje 15-minutnog grada, revitalizacija Paromlina i obnova bloka Badel projekti su koje Zagrepčani čekaju desetljećima. Na njima radi sadašnja gradska vlast, a u kojoj su fazi doznali smo od zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec u emisiji Zagrebi po Zagrebu.

Zamislite da vam do vrtića, škole, doma zdravlja, tržnice i ostalih sadržaja važnih za život ne treba automobil nego tek 15-ak minuta hoda. Upravo je ostvarenje takvog, "15-minutnog grada" u svakoj gradskoj četvrti, u planu gradske vlasti - rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

- Je li se tako ranije radilo? Nekada davno jest, i zato starija naselja u Novom Zagrebu imaju tu logiku, dok u nizu novih naselja poput Blata, Stenjevca i dijela Sesveta imate jako veliku stambenu izgradnju i svi se pitaju kako ćemo onda unutar 15 minuta imati svu infrastrukturu i usluge. Mi ćemo to popraviti. Na idućoj sjednici Gradske skupštine pokrenut ćemo postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana za Zagreb i Sesvete. To je prilika da, uz pažljivo mapiranje gradskih četvrti, isplaniramo izgradnju društvenih sadržaja u postojećim, ali i novim zonama izgradnje.


Dolenec je najavila je i da će Grad ove godine napokon krenuti s obnovom zgrade Paromlina, koja bi se trebala preobraziti u modernu gradsku knjižnicu. Preduvjet je to i za revitalizaciju zapuštenog prostora tvornice Nada Dimić, čiju kupnju Grad još razmatra.

- Kad i ako se uspijemo dogovoriti s državom i HŽ-om oko rješavanja pruge ili njezinog podizanja, tada će cijeli taj prostor Branimirove sasvim drugačije disati i biti povezan između južne i sjeverne strane.


Za obnovom vapi i blok Badel.

- Cijeli taj blok, odnosno njegovi obodni dijelovi, predviđeni su da, kroz postupke javnih natječaja, vidimo zainteresiranost privatnih investitora da tamo izgrade objekte poslovno-stambene namjene. Unutrašnjost bloka, pak, koja uključuje zgradu pjenice, u gradskom je vlasništvu i cilj je da je razvijemo kao brownfield lokaciju. Drugim riječima, da mi nađemo sredstva, europska i iz proračuna, i da ih investiramo kako bismo tamo izgradili neku vrtu kulturnog i društvenog centra.


Upravo su europska sredstva ključna kako bi ovakve kapitalne projekte Grad započeo i priveo kraju pa se, pod punim gasom, već priprema za europske natječaje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.