Hrvatski radio

Radio Sljeme

283. zagrebačko hodočašće u Mariju Bistricu

11.09.2014.

14:06

Autor: Vesna Jurić Rukavina, AmKK

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavjetno 283. hodočašće vjernika grada Zagreba u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove će se godine održati od 11. do 15. rujna 2014. pod geslom: "Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske!" Sve korisne informacije potražite u nastavku...

Riječi su to posvetne molitve koju je bl. kardinal Alojzije Stepinac izrekao 1940. g. u Mariji Bistrici, stavljajući u teškim danima sve vjernike i domovinu Hrvatsku pod Gospinu zaštitu.
Hodočasnici pješaci organizirano kreću u petak iz Zagreba prema Mariji Bistrici: od katedrale preko Sljemena, iz Čučerja preko Laza i od Sesveta preko Laza. Blagoslov hodočasnika je u katedrali u 5 sati, a misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati. Misa u Čučerju je u 10.30 sati, a u župnoj crkvi u Sesvetama u 9 sati. Toga dana tradicionalno će navečer s početkom u 20 sati hodočasnici biti u procesiji sa svijećama na Kalvariji u zajedništvu s zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Središnje euharistijsko slavlje počinje u nedjelju s početkom u 11 sati i 30 minuta predvodit će kardinal Josip Bozanić.
283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak u zagrebačkoj katedrali u 19 sati misom zahvalnicom.

Zbog kiše koja danima pada, a najavljuju je i za vikend, došlo je do manjih promjena u programu nadbiskupijskog hodočašća mladih u Mariju Bistricu u subotu i nedjelju.
Umjesto predviđene pješačke hodočasničke rute iz Konjščine do Marije Bistrice, mladi će hodočasnici pješačiti iz Zlatar Bistrice, a zbog promjene rute, misa neće biti na Vinskom Vrhu kako je prvotno planirano, već u Mariji Bistrici, izvijestili su iz Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.
Hodočasnički vlak kreće prema predviđenom voznom redu u 7.20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu i zaustavit će se na postajama: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok. Mladi koji neće putovati vlakom i skupine mladih iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9 sati u Zlatar Bistrici odakle će zajedno krenuti prema Mariji Bistrici gdje će u 11 sati u bazilici Majke Božje Bistričke biti misa koju će predvoditi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak.
Iz nadbiskupijskog Ureda za mlade podsjećaju da se mladi u poslijepodnevnim satima okupljaju u šatoru u crkvi na otvorenom gdje ih očekuje bogat program uz katehezu prožet pjesmama te mogućnošću za ispovijed. Program u šatoru počinje u 15.30 sati, a katehezu mladima ove će godine održati isusovac o. Ivan Ike Mandurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.