Hrvatski radio

Radio Sljeme

63 000 posječenih stabala na Adolfovcu!

12.05.2023.

15:51

Autor: AKK/Radio Sljeme

Posječena šuma

Posječena šuma

Foto: Šumarija Zagreb / Hrvatske šume

Omiljeno izletište Zagrepčana u Parku prirode Medvednica "osakaćeno" je za oko 63000 zdravih, mladih stabala bukve i ostalih šumskih vrsta. Hrvatske šume - Šumarija Zagreb obilaskom terena utvrdila je štetu i poziva građane da prijave znaju li bilo što o počinitelju. 

Riječ je o odsjeku 2d, koji je inače lijepo prirodno pomlađen i obrastao mladom sastojinom obične bukve, gorskog javora, običnog graba i ostalim vrstama drveće. 


Šteta je nastala na površini od 0,35 ha odnosno 3500 m2, a sastoji se od uništavanju mladih stabalaca u stadiju mladika od strane nepoznatog počinitelja, koji je svojim postupkom uništio zdrava mlada stabalca obične bukve i ostalih šumskih vrsta, koja su trebala biti nositelj proizvodne i ostalih općekorisnih funkcija šuma ove sastojine.


O aktivnostima uništavanja mlade sastojine obaviještena je policija i Državni inspektorat.


Iz Šumarije Zagreb napominju da se radi o šumskom području Parka prirode Medvednica koje je dodatno zakonski zaštićeno u kategoriji parka prirode i omiljeno je izletište Zagrepčana.


Apeliraju na sve ljubitelje prirode i posjetitelje Medvednice da eventualna saznanja o počinitelju dojave policiji i djelatnicima Šumarije Zagreb na adresi Kosirnikova 35b ili telefonom na 01/37 68 547, kako bi se zaustavilo daljnje oštećivanje šume.


- S obzirom da je riječ o prirodno pomlađenoj površini, ne možemo se oteti dojmu kako je riječ o namjernom uništavanju mladih sastojina iz nepoznatih razloga. Stoga molimo počinitelja da zaustavi svoje nestručne i štetne radnje! - poručuju iz Hrvatskih šuma.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici