Hrvatski radio

Radio Sljeme

Advent Zagreb vraća se u punom sjaju

04.11.2022.

17:23

Autor: Magdalena Pongrac

Predstavljanje manifestacije Advent Zagreb 2022.

Predstavljanje manifestacije Advent Zagreb 2022.

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Tri tjedna dijele nas od najčarobnijeg razdoblja u godini. Tada, naime, počinje Advent Zagreb koji, u 43 dana, donosi bogat kulturno-zabavni sadržaj. Ove godine pandemijske mjere neće utjecati na njegov opseg pa se proteže na čak dvadeset lokacija.

Od 26. studenog Advent Zagreb donosi više od sto koncerata, izložbi i radionica na Gornji i Donji grad. Svečano otvorenje tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu u 17 sati. 

- Nakon toga idemo na Plato Gradec, a potom se vraćamo na klizalište na Trgu kralja Tomislava koje se otvara u 18 sati. Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu očekuje nas u 20 sati - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.


Među dvadeset lokacija tri su nove - Park Grič, Stara Vlaška i Trg dr. Franje Tuđmana. Tu su i okićeni Zoološki vrt, pročelje Hrvatskog narodnog kazališta, tunel Grič, utrka Advent run i žive božićne jaslice.

- Jaslice nisu novost, ali će se ove godine preseliti na novu lokaciju, vjerojatno Opatovinu. Razlog je obnova katedrale koja je stradala u potresu - kazala je Bienenfeld.


Advent ima i ekološku notu pa će klizalište Ledeni park na Tomislavcu zauzimati manje zelene površine nego prije, a voda koja se upotrebljava za stvaranje leda će se reciklirati te će se tako smanjiti potrošnja električne energije. Štednji struje priključit će se i lampice, čije će paljenje počinjati pola sata kasnije, a gasit će se pola sata ranije.


I priljev u gradski proračun bit će veći nego prethodnih godina. Gradonačelnik Tomislav Tomašević očekuje prihod od 4 milijuna 200 tisuća kuna, što je 4 i pol puta više nego 2019.

- Mislim da se jasno vidi da će Grad biti u većem plusu nego ikad. Doista možemo reći da se Advent u Zagreb vraća u punom sjaju - istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Spomenimo i da se ZAGREB ADVENT reklamira diljem svijeta, od Amerike do bliskog i dalekog istoka pa se očekuje pregršt turista. Za one domaće, tu su popusti Hrvatskih željeznica za sve povratne karte u smjeru Zagreba tijekom vikenda, kao i besplatan prigradski željeznički prijevoz radnim danom.


Čini se kako je za adventsku čaroliju sve spremno, a u njoj ćete moći uživati do 7. siječnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.