Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić očekuje odluku suca

21.10.2014.

09:21

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić drugu je noć proveo u PNUSKOK-ovim prostorijama na Oranicama. Tijekom dana bi trebao izaći pred suca istrage Županijskog suda, koji će odlučiti hoće li ga zadržati u istražnom zatvoru i pokrenuti istragu ili će ga pustiti na slobodu.

Istu odluku sudac mora donijeti i za još 18 privedenih u velikoj antikorupcijskoj akciji 'Agram'. 

Riječ je o jednoj od najvećih protukorupcijskih akcija u našoj zemlji, u kojoj su uz Bandića uhićeni i Petar Pripuz, čelni ljudi zagrebačkog Holdinga, direktori ZET-a, Plinare, Čistoće, članovi Bandićeva kabineta, čak i njegov vozač. Privedeni su zbog sumnje u više kaznenih djela na štetu grada. Jučer su jedan po jedan dolazili u sjedište Uskoka gdje je cijeli dan trajalo ispitivanje Zadnji je ispitan Bandić. Odbacio je sve optužbe i bilo kakvu povezanost s korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, izjavio je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik. Novinari su uočili da je nasmiješen vraćen u pritvor i da je jedan od rijetkih koji svoje lice nije prekrivao rukama. Zasad nije jasno kako će Bandićevo uhićenje, odredi li sudac istražni zatvor, utjecati na funkcioniranje grada. I dok njegova zamjenica Sandra Švaljek tvrdi da u Zagrebu sve službe uredno rade, šef gradskog SDP-a Davor Bernardić misli da su uhićenja dovoljno dobar razlog da se razmisli o prijevremenim izborima.
Kao jedan od razloga privođenja gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića navodi se ugovor za odvoz glomaznog otpada s tvrtkom CEZAR vlasnika Petra Pripuza kojega je policija također privela. Naime, još u prosincu 2013. Holding je s Pripuzovom tvrtkom potpisao ugovor za posao od 7,5 milijuna kuna, bez prethodne objave poziva za nadmetanje. Zbog Bandićeve predsjedničke kampanje pod istragom je i bivša Todorićeva marketinška agencija UNEX. Također doznajemo i da se Bandića tereti za malverzacije  gradskim zemljištem, šteta je navodno višemiljunska te malverzacije oko zapošljavanja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.