Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić: Sretan sam u Sarajevu, titule mi nisu važne

06.04.2014.

14:24

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Badić kazao je u Sarajevu kako ostaje prijatelj cijele Bosne i Hercegovine ali i njenog glavnog grada bez obzira na činjenicu da mu je sarajevsko gradsko vijeće nedavno oduzelo titulu počasnog građanina.

"Evo me u Sarajevu, sretan kao malo dijete, sretan, svoj i prijatelj sva tri naroda. Zna narod o čemu se radi", kazao je Bandić novinarima tijekom posjeta središnjici Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" gdje ga je primio njegov predsjednik Franjo Topić.

Bandić je u Sarajevo stigao na poziv gradske uprave kako bi sudjelovao u obilježavanju 6. travnja koji se slavi kao dan tog grada a dolazak je iskoristio kako bi uz "Napredak" posjetio i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića ali poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Tijekom obilaska "Napretka" društvo mu je pravio Miroslav Ćiro Blažević koji je iskoristio priliku kako bi u superlativima govorio o Bandiću proglasivši ga zaslužnim i za uspjehe što ih je ostvarila nogometna reprezentacija BiH. "Hvala ti Bandiću što si me natjerao da dođem ovdje", kazao je Blažević pred novinarima.

Kad je već ostao bez titule počasnog Sarajlije Franjo Topić je Bandića proglasio "doživotnim članom Napretka". Bandić je ipak izjavio kako njemu ne trebaju priznanja jer važnijim od njih drži prijateljsku reakciju ljudi na koje je naišao tijekom šetnje Sarajevom. Dodao je kako to svjedoči koliko su važna njegova djela a nevažne formalne titule.

Oduzimanje naslova počasnog građanina Sarajeva što je kazna koja ga je zadesila zbog zazivanja trećeg entiteta u BiH Bandić nije želio komentirati pozvavši tek sve zainteresirane da još jednom pogledaju njegov intervju televijskoj mreži Al Jazeera Balkans od 10. ožujka. "Mislite da gradonačelnik Zagreba kao rođeni sin BiH i osvjedočeni prijatelj BiH i svih građana nema pravo na svoje mišljenje? Pogledajte kompletan intervju i onda svjedočite", poručio je Bandić.

U politici uvijek oprezni Franjo Topić Bandiću je ipak pružio izričitu potporu. "Svašta se pričalo i svašta je napisano o ovoj zemlji, tako da, ako je treći entitet rješenje, pa zašto da ne? To je priča o ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH", kazao je Topić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.