Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandiću kazna od 15 tisuća kuna!

10.06.2014.

13:27

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić bio je u sukobu interesa jer je istodobno primao plaću za posao gradonačelnika i naknadu za čelnog čovjeka Turističke zajednice grada Zagreba - odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Kaznu od 15 tisuća kuna mora platiti u četiri mjesečna obroka, a olakotna mu je okolnost što je naknadu vratio. 

Međutim, postoji i otegotna okolnost, rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković: "Time što je osobno tražio mišljenje Povjerenstva u prijašnjem sastavu 2011-te godine, koje je nedvojbeno zaprimio, dužnosnik je osobno znao i osobno je bio odgovoran, i kroz funkciiju gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednika Turističke zajednice, da svoje postupanje uskladi sa zakonima o sprečavanju sukoba interesa. Tako da i činjenica da je postupao suprotno izričitom mišljenju Povjerenstva, smatram izrazito otegotnom okolnosti."

Bandić smatra da su propust napravile stručne službe: "Poanta je u tome da snosim posljedice za ono za što nisam odgovoran. Zbog gluposti mojih suradnika, ali to je moj križ - kad moji suradnici pogriješe, oni ostaju na svojim mjestima. Kad ja pogriješim, pagare, ja moram ić'. Ali, nisam ja savršen, pa vi to znate." 

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor izjavio je kako je zanimljivo da su pitanje sukoba interesa gradonačelnika Bandića inicirali zastupnici u Skupštini koji su imali skupštinsku većinu kada se to događalo.

"Interesantno je da tada to nisu primijetili i da o tome tada nisu imali press konferenciju ili sastanak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer je ono funkcioniralo i u prošlom sazivu, nego sada kada su mediji to otkrili", rekao je Kosor. 

Osim o Bandiću, Povjerenstvo odlučuje jesu li u sukobu interesa dva zamjenika ministara, gradonačelnik Splita te šibensko-kninski župan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.