Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandiću oduzeta titula počasnog građanina Sarajeva!

26.03.2014.

13:30

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ne pada mi na pamet komentirati svoj intervju Al Jazeeri" - rekao je gradonačelnik Milan Bandić u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" referirajući se na svoju izjavu "kako se nada da će BiH biti sastavljena od tri entiteta". Ipak, reagiralo je Gradsko vijeće Sarajeva koje je, upravo zbog te izjave, oduzelo Bandiću titulu počasnog građanina toga grada.

Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini podigla je ovih dana veliku buru u javnosti. Podsjetimo, riječ je o intervjuu koji je Bandić 10.ožujka dao televizijskoj mreži Al Jazeera Balkans kazavši kako bi "uspostava trećeg entiteta u BiH mogla biti način rješavanja statusa hrvatskog naroda u toj zemlji koji je podvrgnut majoriziranju".

Cijelu je situaciju, u emisiji "Zagrebi po Zagrebu", Bandić komentirao ovako: "Bosna i Hercegovina ima dugoročno istinsku potrebu da bude uistinu demokratska i uistinu neovisna država triju konstitutivnih naroda. Ako ne može to osigurat', onda nije ni demokratska, ni jedinstvena, ni samostalna. Ima načina da se to napravi jer za to treba biti dogovor sva tri naroda u Bosni i Hercegovini..."

Iako Bandić ističe da će svatko dobronamjeran iz njegovog intervjua iščitati na što je on zaista mislio, Gradsko vijeće Sarajeva na poslijepodnevnoj je sjednici opozvalo svoju raniju odluku o dodjeli priznanja počasnog građanina Sarajeva gradonačelniku Bandiću. Podsjetimo, Bandić je u veljači dobio to priznanje u znak zahvalnosti za doprinos suradnji Sarajeva i Zagreba te poboljšanje ukupnih odnosa Hrvatske i BiH.

Za opoziv priznanja Bandiću glasalo je 20 od 25 nazočnih vijećnika. Uoči rasprave vijećnik Gradimir Gojer kazao je kako ga je Bandić zvao u utorak navečer zamolivši ga da vijećnicima prenese molbu da još jednom pogledaju sporni intervju i uvjere se što je točno izjavio. Usporedivši sebe s Isusom uoči razapinjanja na križu Bandić je, uz Gojerovo posredovanje poručio kako, bez obzira na odluku Gradskog vijeća Sarajeva on neće promijeniti odnos prema BiH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.