Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bernardić: Skupština - govornica s koje se ne smije govoriti?

11.04.2014.

16:55

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik gradskog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je kako skupština ne smije postati govornica s koje se ne može govoriti. Bernardić je to rekao na konferenciji za novinare sazvanoj kako bi izvijestili o sinoćnjoj sjednici Gradske skupštine kada se rasprava o Sveticama, odnosno kako je rekao, "davanju u najam za nula kuna 75.000 metara četvornih gradskog zemljišta" vodila između ponoći i dva sata ujutro.

"Prvu informaciju o davanju u najam, to jest poklanjaju gradskog zemljišta za nula kuna doznali smo preko noći, o njoj se jučer vodila rasprava preko noći, a mi ne želimo da se grad vodi po noći, nego da se vodi po danu, da sve bude puno jasnije i transparentnije", istaknuo je Bernardić.

Rekao je da u SDP-u nemaju ništa protiv velikih i važnih projekata, ali žele da građani odlučuju i znaju na koji način se raspolaže njihovom imovinom i njihovim novcem. "To nije novac, niti zemlja, niti imovina ni gradonačelnika, ni Gradske skupštine, ni od Holdinga, ni od bilo kakvog saveza - to je imovina i novac građana grada Zagreba. Građani grada Zagreba imaju pravo znati kako se raspolaže s njihovim novcem", poručio je Bernardić.

Naglasio je kako su zato na skupštinskoj sjednici "vrlo jasno predložili zaključak" koji je nažalost odbijen, da se izradi mapa javnih gradskih prostora po uzoru na London, "jer nije sram učiti od najboljih, sram je ne znati nešto što su drugi napravili, a onda to ne primijeniti". Rekao je da je ta mapa od posebnog interesa za Zagreb, trgove, parkove i igrališta kojima se mora vratiti stari sjaj ili udahnuti novi sjaj kroz oplemenjiv nje prostora, zaštitu i uređenje.

Podsjetio je da je gradonačelniku Bandiću predložio da bude na čelu tog povjerenstva te za razloge odbijanja novinare uputio da pitaju Gradsku upravu. Najavio je da će SDP i dalje "nastaviti borbu za zaštitu naših trgova, parkova i igrališta jer oni služe svim građanima Zagreba".

Bernardić je rekao da je izrazito tužan zbog toga što Gradska skupština, koja se nije održavala dva mjeseca, ne samo da se "pretvara u fikus nego se jučer ograničavala i sloboda govora". Pojasnio je da zastupnici nisu mogli govoriti koliko su trebali nego se ograničilo, iskorištena je jedna izvanredna, nažalost poslovnička mogućnost i to nije dobra praksa.

Rekao je da su o SRC Svetice zatražili odgovore od nadležnih gradskih ureda, ali im je suštinski odgovoreno na 20 posto pitanja. Istaknuo je kako žele znati hoće li građani Zagreba morati plaćati svoj prostor, hoće li morati plaćati i moći koristiti bazen, hoće li Grad za bilo kakvu atletsku manifestaciju morati plaćati nekome kome je praktički darovao zemljište i što će biti sa sportskim klubovima koji tamo treniraju, te s javnim sportom i rekreativcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.