Hrvatski radio

Radio Sljeme

Besplatni udžbenici za srednjoškolce iz višečlanih obitelji

04.07.2014.

08:28

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnici zagrebačke skupštine sinoć su jednoglasno prihvatili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za nabavu besplatnih srednjoškolskih udžbenika za učenike iz obitelji s troje i više djece za školsku godinu 2014./2015.

To će pravo ostvariti i ako pohađaju neku srednju školu izvan Zagreba, a potrebna sredstva osigurat će se izmjenama Proračuna Grada Zagreba za 2014., što će ih gradonačelnik uputiti na sljedeću sjednicu Gradske skupštine.

Zastupnici većinom glasova nisu prihvatili prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se glasa o njihovom amandmanu kojim su predložili da besplatne udžbenike dobiju svi učenici u Zagrebu. Kako su rekli, sama činjenica da djeca dolaze iz obitelji s troje ili više djece ne govori ništa o njihovom socijalnom statusu. Smatraju da se time diskriminira dio djece koja dolaze iz obitelji s manje djece a potencijalno težim financijskim uvjetima, primjerice u slučaju samohranih roditelja.

Gradski zastupnici su prihvatili i odluku o uvjetima i kriterijima postupka za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama priključenim na centralni toplinski sustav na području Grada. Financijska sredstva za to osigurana su u proračuna grada Zagreba.

Gradski zastupnici su na sjednici između ostaloga prihvatili i godišnje izvješće Uprave o poslovanju Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Grupe Zagrebački holding za 2013. s 22 glasa za, pet protiv i 11 suzdržanih. Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić rekao je da su ocjene rejting agencija ohrabrujući znak da su na dobrom putu, te da će im njihove ocjene biti dobra osnova za daljnje razgovore s bankama kako bi dobivanjem povoljnijih kredita snizili troškove poslovanja. "Zasad prevladavaju dobri rezultati, cjelina priče ide u dobrom smjeru, nastavit ćemo snižavati troškove rada", rekao je Ljubičić i dodao kako su imali oko 1700 radnika manje u odnosu na kraj 2012. "Mi smo stabilizirani, lakše se diše i mislim da idemo u dobrom pravcu", poručio je Ljubičić. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je kako je bitno: "da je Holding izašao iz gubitka i trend je bio pozitivan te se nadaju da će se tako nastaviti i u 2014." Uprava Zagrebačkog holdinga u šest mjeseci je zaista napravila čudo, rekla je i navela da je "Holding 2013. završio s dobiti od dva milijuna kuna u odnosu na 2012., kada je ostvario gubitak od 359 milijuna kuna.

Dražan Bilokapić je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ rekao kako im je drago da su troškovi bili manji i da je Holding završio godinu u pozitivi, ali da će Grad Zagreb takvo pozitivno poslovanje otplaćivati deset godina.

Zvane Brumnić (SDP) upitao je na koji način Uprava i Grad Zagreb vide budućnost Zagrebačkog holdinga, odnosno na koji način misle dalje razvijati Holding. Ustvrdio je da je Zagrebački holding godinu preživio političkom odlukom Grada ili zbog toga što je Grad Zagreb preuzeo dio problema Zagrebačkog holdinga, vezano sa stanove i zemljišta.

Većinom glasova zastupnika pozicije te suzdržanim glasovima oporbe na sjednici je prihvaćen prijedlog zaključka o sklapanju nagodbe u postupku izvlaštenja Miramare centar d.d.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.