Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bez mita do mjesta u domu

20.01.2014.

13:06

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radi povećanja mjesta u domovima umirovljenika, za koje se zanima čak 7000 starijih Zagrepčana, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji predložili su model javno-privatnog partnerstva.

Kosor je na konferenciji za novinare ustvrdio da bi se kroz izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba trebalo odrediti 20-ak lokacija u svim gradskim četvrtima pogodnih za izgradnju domova umirovljenika za 50 do 100 korisnika.

Upozorio je da su liste za gradske domove umirovljenika iz godine u godinu sve dulje te da umirovljenici čekaju na mjesto i po sedam godina ako idu po redovitoj proceduri, pa su nerijetko prisiljeni na mito, korupciju i potezanje privatnih veza. Privatne domove, dodaje Kosor, većina nije u stanju plaćati jer se cijene u njima mjesečno kreću od pet do deset tisuća kuna. "Zato želimo u kratkom vremenu sagraditi dovoljne kapacitete bez daljnjeg zaduživanja i radikalno skratiti liste čekanja, zadržati standard smještaja i socijalnu sigurnost korisnika, angažirati privatni kapital i otvoriti gotovo tisuću radnih mjesta", rekao je Kosor.

Tvorac novog modela javno-privatnog partnerstva Vladimir Ferdelji kazao je kako bi po tom modelu Grad Zagreb dao svoje zemljište, privatnik bi izgradio i opremio dom, a Grad bi osigurao popunjavanje 50 do 70 posto kapaciteta subvencioniranjem većine korisnika. "Cilj nam je da se u relativno kratkom roku i bez zaduživanja izgrade domovi umirovljenika i da se drastično skrate liste čekanja", rekao je Ferdelji.

Ferdelji i Kosor naglasili su da se za dom umirovljenika na Lašćini, koji je Grad izgradio kreditom, po starom modelu, samo za kamate godišnje izdvaja 5,2 milijuna kuna, dok bi novi model, tvrde, bio dvostruko jeftiniji. Izrazili su uvjerenje da bi takav model, koji "štedi novce gradskom proračunu", bio vrlo prihvatljiv i za privatne investitore te naveli kako sličan model javno-privatnog partnerstva postoji u Križevcima. Obojica se nadaju da će prijedlog biti prihvaćen i od skupštinske većine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.