Hrvatski radio

Radio Sljeme

Biciklisti pod "Kritičnom mas(K)om"

04.03.2014.

11:47

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Sindikat biciklista" već osmi put organizira Kritičnu masu, biciklističku vožnju po ulicama Zagreba, a budući da je posljednji dan fašnika, ova tura ima naziv "Kritična mas(K)a".

U tri godine, koliko udruga postoji, Grad još uvijek nije prepoznao potrebe zagrebačkih biciklista zato će svoje nezadovoljstvo Sindikat biciklista izraziti još jednom prosvjednom vožnjom gradskim ulicama.

"Primjerice, nakon molbe da se od snijega počiste i staze, jedini odgovor koji smo dobili jest da je to suluda molba jer građani moraju stići na posao. Zato vozimo na radni dan jer želimo pokazati koliko biciklista u Zagrebu bicikl bira kao prijevozno sredstvo za dolazak na posao, fakultet, školu, itd. Ne želimo samo čiste staze, želimo bolje uvjete, bolje prometnice, bolje parkinge, ali i razumijevanje gradskih vlasti da smo mi sastavni dio svakodnevnog i redovnog gradskog prometa’, kažu iz Udruge.

"Kritična mas(k)a" kreće u 18:30 sati s Rooseveltova trga ispred muzeja Mimara, a završava na Zrinjevcu, gdje će biti face-painting i mala radionica plesa.

Trasa kojom će se povorka kretati je Rooseveltov trg (muzej Mimara) – I.Kršnjavog - Vukotinovićeva - Ulica J. Žerjavića – Ulica Baruna Trenka – Ulica P. Hatza – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Ulica kralja Zvonimira – Šubićeva ulica – Kvaternikov trg – Vlaška ulica – Trg J. Langa – Branjugova ulica – Ulica J. Palmotića – Boškovićeva ulica – Park Zrinjevac.

"Budući da je zadnji dan fašnika, pozivamo sve da dođu maskirani i osvijetljeni!", kazala je Mirna Puškaš iz Sindikata biciklista. "Kritična mas(k)a" održat će se po mraku pa iz Udruge podsjećaju bicikliste na obavezna svjetla te da ih koriste svaki dan, prvenstveno radi vlastite sigurnosti".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.