Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Bit ćemo predvodnik u odvojenom prikupljanju otpada"

26.05.2014.

14:02

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod nazivom "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" u Gradskoj upravi predstavljena je kampanja usmjerena na edukaciju i informiranje građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada. Kampanja je dio programa Grada Zagreba koji želi postati predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada i tako približiti Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj Uniji.

Nositelji kampanje su Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenjem otpadom i Zagrebački holding. Cilj kampanje je informirati i educirati građane o važnosti odvojenog sakupljanja otpada u gradu Zagrebu i potaknuti ih na jači osobni doprinos u odvajanju otpada.

Kampanja se provodi slijedom Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji propisuje obavezu jedinica lokalne samouprave da organiziraju edukativno-informatine aktivnosti vezano uz gospodarenje otpadom i to o svom trošku. Prvi u Hrvatskoj krećemo s trajnom kampanjom o važnosti odvajanja otpada. Svojim primjerom želimo pokazati koliko je važna edukacija i informiranje građana, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i dodao..

"Moramo napraviti posao odvojenog prikupljanja otpada kako bi na centru za gospodarenjem otpadom na Resničkom rukavcu napravili energanu odnosno termičku obradu otpada. Što budemo više prikupljali otpad i koristan otpad usmjerili tamo gdje treba, manje ćemo toga imati za energanu. To znači manji kapacitet, što znači manja cijena koštanja energane i manji računčeki za naše sugrađane".

Građani će početkom lipnja na kućnu adresu, zajedno s jedinstvenim računom Zagrebačkog holdinga, dobiti letak s osnovnim informacijama o važnosti odvojenog sakupljanja otpada i načinu gospodarenja otpadom u Europskoj uniji. Kampanja će trajati do 18.lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.