Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bivša tvornica Sljeme-Sesvete postaje zelena oaza

11.03.2021.

14:58

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Zahvaljujući EU fondovima ali i angažmanu gradske uprave i građana počela je velika transformacija bivše tvornice Sljeme-Sesvete. Tamo će već kroz dva mjeseca početi nicati gradski vrtovi pa se čini da u Sesvetama više ništa neće biti isto.

Na prostoru bivše tvornice Sljeme-Sesvete započeli su radovi na izgradnji Terapijskih vrtova. Projekt koji je počeo 2018. vrijedan je 11 milijuna kuna, a u stopostotnom iznosu financirat će ga Europska unija. Rekla je to pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje Sanja Jerković te dodala: - sva rješenja Terapijskog vrta temeljena su na prirodi kroz implementaciju zelenih zidova, zelenih krovova, akvaponike, hidroponike a sve s ciljem da ovaj vrt bude na ponos ne samo Zagrebu nego cijeloj Hrvatskoj jer je prvi takav u ovom dijelu Europe.

Terapijski vrt bit će podijeljen u tri zone: zonu vrtlarenja, senzorike i inkluzije korisnika s posebnim potrebama. Njegova je vrijednost 2,6 milijuna kuna a završetak radova očekuje se kroz dva mjeseca.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić najavio je da će u sklopu ovog projekta biti moderniziran i gradski vrt u Sesvetama gdje će se uvesti navodnjavanje putem obnovljivih izvora energije.

Projekt Terapijski vrtovi, ali i brojni drugi u Sesvetama potaknuti su inicijativom udruge Zelene i plave Sesvete koji su svojim angažmanom uvelike doprinjeli razvoju ovog projekta, a cilj im je budućim generacijama ostaviti čiste, zeleno-plave Sesvete.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.