Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blagdan je Sv. Stjepana

26.12.2014.

18:43

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva spominje se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji.

Papa se molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane Papa Franjo je blagdan Sv. Stjepana proslavio odavanjem počasti progonjenim kršćanima diljem svijeta i pozivom na zaštitu vjerskih sloboda. Danas se posebno molimo za sve one koje se diskriminira zbog njihova svjedočenja Krista. Svima njima želim poručiti - ako taj križ nosite s ljubavlju, ušli ste u otajstvo Božića, u srcu ste Kristovu i svoje Crkve, rekao je Franjo s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači pred masom okupljenom na Trgu sv. Petra.
Molimo se i za to što se, zahvaljujući i naporima današnjih mučenika, diljem svijeta sad mogu pojačati napori za priznanjem i konkretnim jamčenjem vjerskih sloboda, koje su neotuđivo pravo svakog ljudskog bića, naglasio je.

Sveti Otac pozvao je katolike, kojih je danas u svijetu 1,2 milijarde, da doista žive svoju vjeru. Nemojte govoriti: Ja sam kršćanin, a živjeti kao poganin, kazao je.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači 'kruna', 'vijenac'. On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem. 

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh! Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i s kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.