Hrvatski radio

Radio Sljeme

Blagdan je Tijelova

19.06.2014.

09:10

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Tijelova, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Svetkovina je to u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Katolički vjernici obilježavaju ga devetog četvrtka nakon Uskrsa.

Diljem zemlje se održavaju procesije i neradni je dan.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog srca Isusova u Novom centru u Karlovcu s početkom u 18.30. Nakon euharistije održat će se tijelovska procesija kroz gradske ulice do župne crkve Sveta Tri kralja na karlovačkoj Baniji.

Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.