Hrvatski radio

Radio Sljeme

Botanički vrt slavi 125. rođendan

02.05.2014.

11:18

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najstariji hrvatski botanički vrt ove godine navršava 125 godina neprekinutog djelovanja. Smješten u samom središtu grada, Botanički vrt PMF-a treća je najpopularnija turistička znamenitost u Zagrebu, zakonom zaštićen kao kulturno dobro i spomenik parkovne arhitekture. Osnovan u razdoblju kad je bilo moderno uzgajati egzotične biljke iz dalekih krajeva, napravljen je dijelom u engleskom perivojnom, a dijelom u francuskom parternom stilu te s nevelikim izložbenim staklenicima namijenjenim biljkama iz toplih podneblja.

Uz četvrti tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske  od 12. do 18. svibnja počinju besplatne  radionice na kojima će građani i učenici uz stručnu pratnju moći obići botanički vrt i čuti zanimljive priče iz biljnog svijeta. Posjetitelji će moći naučiti i osnovu sađenja bilja te kako kreativno izraditi zeleni suvenir.

Građani za ove radionice mogu se predbilježiti radnim danom od 10 do 14 sati rekla je voditeljica botaničkog vrta Biserka Juretić...

"Što se tiče radionica imamo ih u tom tjednu besplatno jasno više različitih. Neke su vezane uz botaničku struku, pa se radi o zanimljivim pričama iz biljnog svijeta, namijenjene su pretežno učenicima. Poslijepodne imamo različite kreativne radionice kojima je zajednička karakteristika da su vezane uz biljke i biljni svijet"...

U Botaničkom vrtu danas raste gotovo 5000 različitih vrsta raspoređenih u više tematskih zbirki. Stručnjacima su najzanimljivije domaće biljke, kojima se u novije vrijeme pridaje sve veća pozornost. Naglasak je na ugroženim i zakonom zaštićenim vrstama hrvatske flore, koje se sakupljaju na prirodnim lokalitetima i uzgajaju na za to namijenjenim površinama – kamenjarama.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.